Je bekijkt nu Zingen en stil zijn.

Zingen en stil zijn.

  • Bericht auteur:
  • Berichtcategorie:Zang
  • Bericht reacties:0 Reacties

Of je nu oefeningen doet, een lied alleen of in groep zingt, is het aan te raden om regelmatig de stilte uit te nodigen. Stil zijn is meer dan geen geluid produceren. Het betekent je bewust worden van de sensaties en emoties in je lichaam en het observeren van voorbijgaande gedachten zonder je ermee te identificeren. Zonder bewustzijn is er geen ruimte voor verandering en verbetering.

Door je bewust te worden van je lichaam kan je de klank in jou nog voelen natrillen en ervaren wat voor een nawerking het op je heeft en  bewerkstellig je verandering in het spiergeheugen. Als je bijvoorbeeld je keel dichtknijpt wanneer je een hoge noot zingt, dan kan je door middel van dit bewustzijn de volgende keer bij dezelfde noot je houding corrigeren zodat je spieren zich meer kunnen ontspannen. Na enige tijd gaan je spieren de nieuwe ontspannen houding automatisch aannemen. 

Let er wel op dat je je bewust bent van je hele lijf en niet alleen maar een specifiek deel ervan isoleert. Want anders creëer je misschien spanning op een andere plaats.

Denk je dit niet te kunnen? Wrijf met één hand over je buik en met de andere over je hoofd terwijl je je tong uitsteekt en je ogen sluit. Zelfs met je ogen dicht wist je brein waar je hoofd, buik, handen en tong zich bevonden. Deze vaardigheid kun je ook tijdens het zingen ontwikkelen. 

Hoe kun je je lichaamsbewustzijn vergroten tijdens het zingen?

  1. Masseer en stretch je lichaam regelmatig en overspoel het dagelijks met je aandacht van kop tot teen voor het slapengaan.

  2. Het sluiten van je ogen, bewegen en je aandacht deels in je handen en voeten houden werkt uitstekend.   Het is ook aan te raden om je handen vaak te bewegen want ze zijn namelijk verbonden met het spraakgebied van je brein.

  3. Observeer waar je spanning of een bepaalde emotie voelt en verzet  je niet maar zing er naar toe.                                    

  4. Voel je (zelf)oordeel opkomen, wees je er dan gewoon van bewust en creëer geen oordeel over je oordeel.

Als je echt de stilte ingaat en van daaruit gaat zingen, dan gaat alles weer stromen, komt er ruimte vrij voor creativiteit, inspiratie, voel je je vrijer en kom je dichter bij je eigen stemgeluid.

WIL JIJ OOK REGELMATIG WAARDEVOLLE ZANGTIPS ONTVANGEN?

Geef een reactie