Je bekijkt nu Wat te doen bij slijm in de keel?
Honey lemon soda beverage photography

Wat te doen bij slijm in de keel?

 • Bericht auteur:
 • Berichtcategorie:Zang
 • Bericht reacties:0 Reacties

Vorige week kreeg ik de vraag of schrapen nu wel of niet goed zou zijn voor de keel bij de aanwezigheid van slijm.

Wanneer je last hebt van een slijmprop in de keel en deze niet weggeslikt kan worden, dan heb je misschien de neiging om steeds te kuchen en te schrapen waardoor juist extra slijm geproduceerd wordt en het probleem onbewust in stand wordt gehouden. Kuchen en schrapen is bovendien belastend voor je stembanden. Want deze slaan dan met kracht tegen elkaar en raken ze geïrriteerd waardoor je het gevoel krijgt dat er iets in je keel zit.

De oorzaken van slijm in je keel kunnen zijn; een verhoogde spierspanning in de keel en soms ook in de rest van het lijf,  een verhoogde slijmproductie, een verkeerd stemgebruik of stress.

Wat kun je doen in plaats van kuchen en schrapen?

 1. Sluit je mond en je neusholte, en slik tegelijkertijd. Hierdoor ontstaat een gedeeltelijk vacuüm dat het teveel aan slijm van de stembanden zuigt.

 2. Maak een ontspannen mond- en keelstand en maak op de klinker “m” je toon al glijdend lager zodat je borstkas gaat meetrillen en je het slijm op een veilige manier kunt lostrillen.

 3. Zorg dat je altijd een flesje water bijhebt en regelmatig drinkt.

 4. Een fysiotherapeut kan larynxmanipulatie op je toepassen waarbij de spieren van het strottenhoofd en de hals worden gemasseerd.

  Hierdoor gaat het slikken vaak soepeler, klinkt de stem helderder en vrijer en vermindert het slijm in je keel op termijn.

 5. Hap je adem in en houd die 10 tellen vast. Adem uit op een luide klinker, zodat je een klikje voelt in je keel. Het slijm komt los en je kunt het vervolgens wegslikken.

 6. Om slijmen los te maken uit je keel  kun je een citroen persen en het sap in een glas gieten tot je ongeveer een centimeter sap hebt. Meng het sap met een beetje zout en roer met een lepeltje.  Gorgel goed over de volledige oppervlakte van de keel en slik na een tiental seconden door. Doe dit twee à drie keer per dag. 

 7. Lax Vox is een efficiënte methode om het slijm in de keel los te maken. Gebruik hiervoor een flesje water en een buisje. Door hier op een bepaalde manier door te blazen, worden de stembanden als het ware gemasseerd en ontstaat er een meer ontspannen trillingspatroon van de stembanden. Er zijn verschillende filmpjes op youtube waar je deze methode kunt bekijken.

Om het nog eens over bewustzijn te hebben; je zult merken dat het kuchen en schrapen automatisch vermindert door er gewoon op te letten.

 

 

WIL JIJ OOK REGELMATIG WAARDEVOLLE ZANGTIPS ONTVANGEN?

Geef een reactie