Cathy Van Houcke

Cathy Van Houcke

zangeres, zang- en bewustzijnscoach

WIE BEN IK?

Ik ben bezielster en drijvende kracht achter Stemverbinding. Ik begrijp dat het soms frustrerend kan zijn wanneer je je vast voelt zitten in je stem.  Ik kan me ook voorstellen dat wanneer je stress, spanning of zelf-oordeel ervaart, je steeds minder plezier beleeft aan het zingen. En ik besef als geen ander dat wanneer jij je stem verder wilt ontwikkelen of dichter bij je natuurlijk stemgeluid wilt komen maar niet goed weet hoe, dit demotiverend kan werken. Ik leer jou om je stem op een moeiteloze manier te gebruiken zodat je vrijer, natuurlijker en helemaal vanuit je kracht kunt gaan zingen. Ook moedig ik je graag aan om verbinding te maken met wat er in jou leeft zodat alles weer gaat stromen. Bovendien kan er ruimte vrijkomen voor innerlijke rust, vreugde, harmonie, creativiteit en meer energie.

Al van kleins af aan zong ik waar en wanneer ik kon en rond mijn negentiende begon ik op te treden in verschillende soul- en funkbands. Ik deed ook vaker backing vocals en studiowerk voor andere bands. Omdat ik me meer wilde verdiepen in improvisatie, volgde ik eerst een jazzopleiding aan Jazzstudio en daarna aan het Conservatorium van Antwerpen. Ik leerde enorm veel bij over harmonie, toonladders, improvisatie en techniek, maar ik werd ook geconfronteerd met onzekerheid en spanning tijdens het zingen.  Mijn klank werd vaak geblokkeerd en ik zat overwegend in mijn hoofd vol met zelf-oordeel zodat ik nog maar weinig vertrouwen had in mijn stem.

Na mijn opleiding ging ik werken als zangcoach bij Metronoom in Brugge en was ik hulpcoach in ” The Voice van Vlaanderen.”  Ik zag heel veel mensen worstelen met stress, spanning, zelf-oordeel en weinig energie. In die periode dompelde ik mij onder in een hele resem bewustzijnsverruimende boeken, audio’s en workshops die mij van het ene in het andere “aha”moment brachten. Op vakantie kwam ik in aanraking met een workshop “je stem bevrijden”.  Daar verwierf ik volgende inzichten:  

*Niet alles wat ik denk over mijn stem is altijd “de waarheid”.

*Ik verleg mijn focus van het resultaat naar het “hier en nu” en ik doe minder hard mijn best.

*Ik word mij bewust van mijn lichaam tijdens het zingen en ik bemoei me niet men mijn klank zodat alles uit mij kan stromen wat er al altijd in mij zat.

*Daar waar bescherming opgegeven mag worden, wordt de klank vrij.

*Ik adem vrijuit.


Kort hierna kwam de somatische benadering van Feldenkrais op mijn pad. Toen werd het mij duidelijk dat:
-je zonder bewustzijn geen diepgaande patronen kunt veranderen. 
-differentiëren essentieel is en niet dezelfde eindeloze herhalingen.
-je referenties nodig hebt om te weten wat er veranderd is. 

Vanaf dat moment viel alles op zijn plaats. En het is nu mijn missie om deze inzichten en vreugde te delen met iedereen die er voor open staat. 

 

 

MIJN VISIE :

Mijn visie is dat zingen jouw geboorterecht is. Het is iets wat bij je hoort en een uiting van je diepste wezen, van wie jij werkelijk bent. Niet het resultaat is het belangrijkste, maar de hele ervaring en het proces dat plaatsvindt tijdens het zingen. Door overwegend gefocust te zijn op de buitenkant, mis je wat er zich werkelijk in je afspeelt.  Wanneer je wel contact maakt met je binnenruimte, dan deel je geen resultaat maar een open ervaring en maak je verbinding. Paradoxaal genoeg krijg je een vollere en mooiere klank als je zingt vanuit ontspanning en aanwezigheid. Ik ga er ook van uit dat wanneer je kunt spreken, je van nature kunt zingen en dat je al waarde hebt voordat je gaat zingen. Alles in jou is muziek dat wil gehoord worden en zit te wachten op jouw liefdevolle uiting.

 
 

WAT IS TYPISCH CATHY?

Ik maak graag gebruik van simpele, variërende bewegingen die het brein en het bewustzijn laten deelnemen, referenties en het waarnemen van het lichaam in rust.  Ook sta ik helemaal achter organisch leren.  Het leren zoals een kind dat doet met vallen, opstaan en blijven proberen.  Het stelt je in staat om zelf keuzes te maken, zelf te leren voelen en te ontdekken wat gemakkelijk is.  Ook kan ik de juiste vragen stellen waardoor je tot meer inzichten komt.   En ik krijg echt tonnen energie wanneer iemand bij zichzelf komt, nieuwe verbindingen legt en toepast in het grote geheel en het verlangen herontdekt om te zingen vanuit zijn vreugdevolle, diepste zelf.

 
 

WAT JE VERDER NOG OVER MIJ WIL WETEN :

Ik hou van een prachtige wandeling in de natuur en gezellig samen genieten van een heerlijke maaltijd.   Het is voor mij pure ontspanning om alles wat met bewustzijn te maken heeft te lezen en te beluisteren.  Bewustzijnsoefeningen horen bij mijn dagelijks ritueel en ik blijf een eeuwige student die  graag bijleert. Je mag me ook altijd wakker maken voor een heerlijke ayurvedische massage. Voilà, het belangrijkste over mij is gezegd. Nu over naar jou.

HEB JE HET GEVOEL DAT IK JOU KAN HELPEN?

Vul dan mijn contactformulier in via onderstaande button en ik ben binnen 48u bij je terug. Ik kijk uit naar je reactie!

Stemverbinding

Copyright 2021 © stemverbinding.be