Kan iedereen (leren) zingen?

Kan iedereen (leren) zingen?

  • Bericht auteur:
  • Berichtcategorie:Zang
  • Bericht reacties:0 Reacties

 

Ik ga er van uit dat wanneer je kunt spreken je van nature eigenlijk al een zanger bent. Ik hoor sommigen al denken: “dat kan niet. Ik hoor mijn hele leven al dat ik niet kan zingen”.

Het probleem is dat de meesten van ons een vertekend beeld hebben van wat zingen werkelijk inhoudt. We komen bijna uitsluitend in aanraking met opgenomen stemmen die vervormd worden door microfoons, effecten, compressors, enz. Meestal beginnen we onze stem te vergelijken met wat we horen en worden we ontmoedigd omdat onze klank daar mijlenver van afwijkt.

De zangers die we op de radio horen, kunnen al een ontwikkelde zangstem hebben maar leveren in de meeste gevallen een afgewerkt product die niet representatief is voor de natuurlijke stem. Dit proberen na te bootsen verwijdert je mijlenver van hoe jij werkelijk klinkt. Zelfs de beste zangers zijn niet in staat om hun eigen song exact hetzelfde te laten klinken zoals op de radio.

 

Wat ik je aan kan raden:

1. Hou het simpel. Wanneer je 1 toon zingt, ben je al aan het zingen. Je vrijheid kan in de beperking van die ene toon liggen. 

2. Leer je lichaam voelen en ontspannen wanneer je zingt. De meeste stemproblemen ontstaan door onbewuste spanning in het lichaam.

3. Zorg dat het gezond en aangenaam voelt.

4. Creëer een veilige ruimte ver weg van kritische luisteraars of zoek iemand die jij vertrouwt en die je kan begeleiden in dit proces.

5. Wanneer iets te moeilijk of onbereikbaar lijkt, probeer het eens op een andere manier, bijvoorbeeld door te veranderen van houding of je aandacht te verleggen op een andere plek in je lichaam.

6. Denk je toondoof te zijn, check dan of dit werkelijk zo is, want meestal ben je dit al van kindsaf aangepraat en ben je hierin gaan geloven. Met de juiste ademsteun, oefening en ontspanning kun je leren toon te houden.

7. Zing elke dag! Oefen dagelijks aan de flexibiliteit van je stem, zodat de spieren in je lichaam ook hun grenzen kunnen verleggen. Ook (top)sporters moeten hun spieren in conditie houden.

8. Leer je ademsteunspieren op een ondersteunende en versterkende manier gebruiken.

9. Je hebt tijd nodig. Er is geen toverformule om je stem snel te ontwikkelen. Er wordt wel eens gezegd dat meesterschap wordt bereikt wanneer je er 1000 uren tijd aan gespendeerd hebt.

10. Je hebt een uniek stemgeluid. Probeer niet de volgende Adele te zijn. Een publiek voelt wanneer je werkelijk vanuit het diepste zelf zingt.

11. Zing! Of het nu in een koor is, thuis met je kinderen of in een band doet er niet toe.
Laat je stem de vrije ruimte om te zingen, want het bevordert je gezondheid, je welzijn en stelt je in staat om contact te maken en het overstijgt isolement. 

WIL JIJ OOK REGELMATIG WAARDEVOLLE ZANGTIPS ONTVANGEN?

Geef een reactie