Je bekijkt nu Hoe zing ik zonder spanning?

Hoe zing ik zonder spanning?

  • Bericht auteur:
  • Berichtcategorie:Zang
  • Bericht reacties:0 Reacties

Ongemak en spanning is een veel voorkomend probleem waar velen zouden willen dat ze hiervan bevrijd konden zijn.
Verrassend genoeg is spanning niet de oorzaak van het probleem, maar de reactie hierop.
Spanning is de beschermende reactie van jouw lichaam op stresserende gedachten en emoties. Dit heeft meteen een nadelige invloed op je stem. 

Op stemtechnisch vlak en voor een optimale klank dienen energie en trilling doorheen je hele lichaam te stromen en spanning verhindert dit. Het begrijpen en het aanpakken van het deel waarin jouw mindset een rol speelt in het creëren van jouw spanning is de beste manier om spanningsvrij te zingen. 

Er zijn meerdere redenen waarom ik graag gebruik maak van bewustzijnsverruimende oefeningen. Het identificeert en laat spanning los. En onder die laag van spanning tref je een heerlijke, vrije, gezonde en krachtige stem die wonderlijk en uniek klinkt, geweldig voelt en je verbindt met anderen.

Bij de volgende oefening staan 3 vragen centraal:

1. Waar voel je spanning? Doe een bodyscan (kaak, tong, nek, schouders, wervelkolom, ribben en bekken) terwijl je een melodie zingt die net buiten je comfortzone ligt. Het kan zijn dat je dezelfde melodie meerdere keren dient te zingen om je bewust te worden van hoe de verschillende delen in je lichaam hierop reageren. Word je gewaar van wat je voelt en schrijf het op.

2. Wanneer voel ik spanning? Observeer op welke plek in de melodie de spanning aanvangt. Is het voor je inademt? Is het wanneer de melodie stijgt of daalt? Is het bij de uitspraak van een bepaald woord? Is het op het einde van een zin? Is het wanneer er een grote sprong is tussen 2 noten? Schrijf op wat je ontdekt.

3.Waarom voel ik op dit moment spanning? Zing het deel van de melodie die jij als het moeilijkst ervaart opnieuw en wees aanwezig tot het moment wanneer spanning opkomt en word je bewust van de gedachten en gevoelens die net voor dat moment opkomen. Noteer waar dat gevoel of die gedachte vandaan zou kunnen komen.

Het kan lijken dat deze oefening niet veel inhoudt maar onderschat de kracht van bewustzijn niet. Geest en lichaam zijn onlosmakelijk verbonden en hebben een grote invloed op hoeveel spanning er plaatsvindt tijdens het zingen. De zorg voor zowel lichaam en geest draagt bij om jouw unieke stem vrij te laten klinken. Geniet van dit proces want misschien ligt hoe jij wenst te zingen wel net voor het grijpen en zit de wereld te wachten om jouw stem te horen.

WIL JIJ OOK REGELMATIG WAARDEVOLLE ZANGTIPS ONTVANGEN?

Geef een reactie