Je bekijkt nu Het mooiste cadeau dat je jezelf kunt geven.

Het mooiste cadeau dat je jezelf kunt geven.

  • Bericht auteur:
  • Berichtcategorie:Zang
  • Bericht reacties:0 Reacties

Welk verhaal vertel jij jezelf? 

Helpt jouw verhaal je echt of belemmert ze je alleen maar tijdens het zingen?

Enige tijd terug tijdens een zangsessie had ik een leerling met een zacht, warm stemgeluid. Op technisch vlak moest ze hier en daar nog wat groeien, maar ze was in staat om op een natuurlijke manier emotie over te brengen die echt raakte. Ik stelde haar voor om deel te nemen aan een concert met een song die ze al goed beheerste. Maar ze ging er niet op in omdat ze ervan overtuigd was dat ze niet goed genoeg was, bang voor de reacties van haar omgeving, om wat men er van zou vinden en om een mal figuur te slaan; anderen waren toch beter dan haar.

Zij was dezelfde leerling die een week daarvoor tijdens een zangworkshop door alle andere deelnemers gecomplimenteerd werd. Toen ik haar hieraan herinnerde, kwam ze tot het besef dat ondanks dat ze meermaals ondersteunende en positieve feedback kreeg, de bekritiserende stem in haar hoofd veel luider en dominanter was dan in werkelijkheid.  Ik zei haar dat niet alles wat we onszelf vertellen altijd “de waarheid” is.  Ze moest toegeven dat ze zichzelf vaak blokkeerde door het ongeloof in haar kunnen.

Ook ik moet toegeven dat het “ik ben niet goed genoeg”-verhaal ook op mij een groot verlammend effect heeft gehad, waardoor ik soms niet in actie kwam of mooie kansen links liet liggen. Het fijne is dat het omkeren van dit verhaal en volgende vragen stellen alles terug kan laten stromen: “ik word elke dag beter en beter”, “ik mag er zijn”, “welke energie kan ik zijn om steeds beter te worden?”…

Jezelf vergelijken met iemand anders helpt je helemaal niet vooruit. Als jij al met de overtuiging rondloopt dat je niet goed genoeg bent, hoe kunnen anderen dan zien wat je waard bent? Deze negatieve energie straal je uit en kan in je stem doorklinken.  En zelfs als anderen je waarde kunnen inschatten, maar jij niet, dan ontneem je anderen te delen in datgene wat jou vreugde verschaft.  Er zal altijd iemand zijn die beter zingt, meer stembereik heeft, een apartere klankkleur, meer volume heeft,… Maar niemand zal je publiek raken zoals jij dat doet. Want jij bent jij. Als je jezelf durft te laten horen zoals je werkelijk bent, dan zal je misschien voor sommigen niet goed genoeg zijn, maar vele anderen zal je niet onberoerd laten. En voor hen ben je meer dan goed genoeg.

En ja, natuurlijk laat ik mezelf ook nog eens beetnemen door denkpatronen die mij niet meer dienen. Het belangrijkste is om regelmatig alle overtuigingen onder de loep te nemen en te kijken of het wel waar is wat je jezelf vertelt of dat het alleen maar angst is die jou belemmert in je handelen.

Dus keer je beperkend verhaal om en zie welke wonderen er gebeuren. Dat is het mooiste cadeau dat je jezelf kunt geven en ook een belangrijke stap om in alle vrijheid te kunnen zingen.

Wil jij ook regelmatig waardevolle zangtips ontvangen?

Geef een reactie