Je bekijkt nu Een evoluerende verbinding met je hele Zelf en stem

Een evoluerende verbinding met je hele Zelf en stem

  • Bericht auteur:
  • Berichtcategorie:Zang
  • Bericht reacties:0 Reacties

In stemtraining is er vaak de neiging om bepaalde regio’s (bijvoorbeeld de tong of het diafragma) in het lichaam te isoleren alsof ze niet verbonden zijn of deel uitmaken van een groter functioneel systeem. We doen alsof deze delen afzonderlijk verantwoordelijk zijn voor een optimale klank.

Hierdoor lijkt het alsof het veranderen van één ding (bijvoorbeeld het losser maken van je kaak) een bepaald probleem kan oplossen.

Natuurlijk zijn er regio’s zoals de tong en de kaak in het lichaam die we van elkaar kunnen onderscheiden met elk zijn eigen structuur en een reeks van bewegingsmogelijkheden. Het kunnen voelen en verkennen van onze verschillende delen is waardevol en geeft ons een gevoel van onszelf in de ruimte en een gevoel van wat elk deel op zijn eigen voorwaarden kan.

Maar dit betekent niet dat we ze moeten isoleren. Alle delen zijn met elkaar verbonden en kunnen met elkaar coördineren om verschillende dingen samen te doen. En wanneer we hier genoeg mee spelen zoals we dat bijvoorbeeld met geluid en beweging doen, beginnen we meerdere patronen op te merken.

Als je bijvoorbeeld neuriet en de tong tegen het gehemelte drukt, gaat de keelholte naar achter als tegengewicht, wordt de wervelkolom verlengd, gaan de schouders neerwaarts en rondt het bekken terwijl de stemplooien trillen en de druk naar beneden in de longen en buik verandert.

Dit bewustzijn over de verbinding tussen alles helpt ons de fysieke patronen van efficiënte beweging en coördinatie te begrijpen en kan worden gebruikt om evenwicht en evenredigheid te vinden in allerlei soorten bewegingen.

We beginnen te begrijpen dat de tong niet alleen de tong is en de kaak niet alleen de kaak.  Alles maakt deel uit van één groot geheel waar oneindig veel tegelijkertijd gebeurt.

Ons bewustzijn en ons vermogen om te voelen, ook bekend als ons zenuwstelsel en je hersenen kunnen alles wat er gebeurt overzien en verwerken.  Onze stem maakt hier deel uit van uit. Om iets in je stem te veranderen, moet elk klein onderdeeltje in jouw systeem verbinden en meedoen op een proportionele manier.

Zodra we het geheel als een systeem beginnen te respecteren en uit de weg gaan zal het verbeteren en op een natuurlijke manier leren.  En zo creëer je een evoluerende verbinding met je hele Zelf en je stem.

 

 

 

WIL JIJ OOK REGELMATIG WAARDEVOLLE ZANGTIPS ONTVANGEN?

Geef een reactie