Je bekijkt nu De juiste hoeveelheid hydratatie heeft een positief effect op je zang- en spreekstem.
sdr

De juiste hoeveelheid hydratatie heeft een positief effect op je zang- en spreekstem.

  • Bericht auteur:
  • Berichtcategorie:Zang
  • Bericht reacties:0 Reacties

Wil je graag je geestelijke gesteldheid en je lichaam stimuleren?
Wil je je productiever, energieker en creatiever voelen?

Veel mensen wensen dit en worden zich steeds bewuster van hun gezondheid.Toch drinken we bijna allemaal te weinig water of hebben we liever soda, koffie,…

Wetenschappers zijn het er over eens dat het lichaam dorst onvoldoende signaleert naarmate we ouder worden. Wanneer je meer water gaat drinken, dan wek je het dorstsignaal op en wordt je je vaker gewaar van een dorstig gevoel. Het is aan te raden om water te drinken voordat je dorst krijgt. Dorst is een teken dat je lichaam aan het uitdrogen is. Meer drinken dan ons dorstgevoel aangeeft is absoluut noodzakelijk voor je algehele functioneren. Water houdt je stofwisseling en je spijsvertering goed op gang.

Als zangers en sprekers zijn we afhankelijk van de flexibiliteit en de elasticiteit van de weefsels, de slijmvliezen en het kraakbeen in de keel. Om de stembanden en het strottenhoofd te smeren, moet je net zoveel water binnenkrijgen als je verliest. Houdt er echter rekening mee dat je niet alleen via plassen vocht verliest per dag, maar ook via zweten, ademhalen en de spijsvertering.

Hoeveel water moeten we dan drinken?

Er zijn hierover verschillende meningen. De algemeen aanvaarde richtlijn is ongeveer 2 liter per dag.
Is je urine helder en geurloos? Dan is dit meestal een teken dat je goed gehydrateerd bent en dat je lichaam de in water oplosbare vitamines en voedingsstoffen braaf opneemt.

Kun je teveel water drinken?

Te snel te veel water(lees:liters water) drinken maakt ons bloed dunner dan het zou mogen zijn, met een zeer lage zoutconcentratie tot gevolg. Over het algemeen is het percentage zouten in ons bloed gelijk aan dat van onze cellen. Maar wanneer ons bloed plots dunner wordt, heeft dat als gevolg dat onze cellen, en dan vooral die in onze hersenen, zwellen. Dit kan zorgen voor druk in onze schedel, die hoofdpijn veroorzaakt, maar in extreme gevallen ook voor hyponatraemia of watervergiftiging, wat dodelijk kan zijn. In 2008 overleed een Engelse vrouw,  aan de gevolgen van een watervergiftiging. Zij dronk in slechts enkele uren tijd vier liter water. 

De hoofdgedachte is dat als je ziekte wil voorkomen/genezen of dat je moeiteloos wil zingen en optimaal wil presteren, hydrateren altijd noodzakelijk is.
Laten we de glazen hierop klinken. Santé!

Wil jij ook regelmatig waardevolle zangtips ontvangen?

Geef een reactie